Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 στην Eiσαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, την Κτηνιατρική Υπηρεσία Πατρών, την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, την Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών, το ΑΤ Πατρών, το ΑΤ Κάτω Αχαίας, καθώς και το ΥΠΑΑΤ, με θέμα την Απαγόρευση βάρβαρου εθίμου σφαγών ζώων δημοσίως στην Κάτω Αχαΐα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην Γ.Α.Δ. Αχαΐας

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως πληροφορηθήκαμε από κατοίκους της περιοχής της Κάτω Αχαΐας αλλά και της Πάτρας, στην κωμόπολη Κάτω Αχαΐα (στην καθομιλουμένη και σαν Αχαγιά), κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα σφάζονται τελετουργικά αρνιά, δημοσίως στους δρόμους και στην πλατεία της κοινότητας, ενώ κρεμιούνται ανάποδα ζωντανά ακόμα ή ημιθανή σε δημόσια θέα, από τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Οι δρόμοι κάθε χρόνο είναι γεμάτοι από αίματα και εντόσθια ζώων και οι εικόνες και τα γεγονότα θυμίζουν μεσαίωνα.
Η τελετουργία εφαρμόζεται από τις ομάδες τσιγγάνων μόνιμων κατοίκων της κοινότητας, και έχει γίνει κατ’ επανάληψη αίτημα για απαγόρευση του βάρβαρου εθίμου.

Αφενός πρόκειται για καταφανή παρανομία με βασανισμό ζώων αφετέρου η τέλεσή του προκαλεί τρομοκρατία στους υπόλοιπους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Ο Ν.1197/81, ορίζει ξεκάθαρα στο Άρθρο 2 παράγραφος 2 ότι δεν μπορεί να προηγείται η αφαίμαξη, της ακαριαίας αναισθητοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής:

“Απαγορεύεται η θανάτωσης θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ’ όσον δεν προηγηθεί της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως”

Πόσο μάλλον εκτός σφαγείων και σε τέτοια έκταση εθίμου στην περιοχή Κ. Αχαΐας!

Η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα βάσει του Ν.4039/12.

Οι παραβάσεις δε της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά προστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως επιληφθείτε της άμεσης απαγόρευσης τήρησης παράνομου βάρβαρου εθίμου σφαγής ζώων δημοσίως στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

Παρακαλούμε όπως καλέσετε τους επικεφαλής των κοινοτήτων των τσιγγάνων και τους απαγορεύσετε την τήρηση αυτού του βάρβαρου εθίμου, ενημερώνοντάς τους για την υπάρχουσα νομοθεσία και τις ποινές σε περίπτωση παράβασης του νόμου, και όπως μεριμνήσετε για την μόνιμη ακύρωση της βάρβαρης αυτής σφαγής.

Επίσης παρακαλούμε για τη δική σας επαγρύπνηση και επιφυλακή τις κρίσιμες μέρες προκειμένου να προβείτε σε συλλήψεις των παραβατών και εφαρμογή του «αυτόφωρο».

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (56 Σωματεία)
και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Leave a Reply

error: Content is protected !!